Kedi Köpek İçin Biyokimya
Biyokimya Veteriner hekimlikte iç organların metabolik durumu, herhangi bir hasara sahip olup olmadığı, yaşlanmaya bağlı bir dejenerasyonun varlığı gibi konularda biyokimyasal analizlerden faydalanılmaktadır. Kedimizin veya köpeğimizin börek, karaciğer, pankreas, mide, bağırsak, tiroid bezi gibi önem arz eden organlarında herhangi bir aksaklık olduğunda, bu organların salgıladığı enzimlerin seviyeleri değişmektedir.
Dışarıya hiçbir belirti vermeden fakat uzun zamanda ölümcül olabilen hastalıkların tanısında biyokimyasal tahliller büyük önem arz etmektedir.Kedilerde akut böbrek yetmezliği, safra kesesi iltihapları, karaciğer yağlanması, karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, diabet, pankreatit, egzokrin pankreas yetmezliği gibi metabolik hastalıklarda sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Yine kedilerde toxoplasma, FIP, Kedi Aids’i olarak tabir edilen FIV, Lösemi – FeLV gibi enfeksiyon kaynaklı hastalıkların tespitinde, kandaki biyokimyasal değişikliklere bakılarak yorumlanması söz konusudur.
Köpeklerde kan parazitleri, Gençlik hastalığı olarak bilinen Distemper virüs ve Parvo virüs enfeksiyon hastalıkları, Hipotiroid, hipoadrenokortisizm gibi hormonal rahatsızlıklar, immun sistem kaynaklı rahatsızlıklar biyokimyasal analizlerle tespit edilebilmektedir. Özellikle yaşı ilerlemiş petlerimiz için 6 ay ya da yılda bir rutin olarak yapılacak check-up’lar büyük önem arz etmektedir. Gözden kaçabilecek hastalıkların tespiti dostlarımızın ömrünü uzatacaktır.
Rutin biyokimyasal tahlilleri büyük bir titizlikle yapmakta ve bu sonuçların yorumlanmasına büyük önem göstermektedir. Ayrıntılı bilgi almak ve check-up randevusu oluşturmak için lütfen bizi arayınız.